Concept station designs

These diagrams illustrate how future light rail stations may interface with various Halifax landmarks, or how they might integrate with future transit-oriented developments. More diagrams will be added in the future.

Saint Mary’s Station would serve nearly 10,000 students and staff at both SMU and the Atlantic School of Theology. Sitting in the rail cut, the station platform would be accessed through a new footbridge that doubles as a southward extension of the Halifax Urban Greenway, improving public access to Point Pleasant Park. The station is well-located to serve Saint Mary’s latest building project, the Entrepreneurship Discovery and Innovation Hub.

Dalhousie Station would also sit in the rail cut, accessible via a new pedestrian route at the periphery of the Dalhousie President’s Residence. This location offers convenient access to the university campus as well as interchange with major bus routes on Oxford Street and Coburg Road. The station could serve as a catalyst for growth at the western end of the Studley campus, coupled with an extension of a linear pedestrian axis westward. All-weather walkability improvements are essential to maximise the catchment area of the station.

Parking shortages are a perennial complaint at Dalhousie. But new parking structures are not a prudent use of university resources. In addition, providing more parking would encourage more students to commute by car, and demand for parking would quickly increase to meet capacity. This phenomenon is known as induced demand. Given the limited land available for parking, simply providing more parking is not a long-term solution for commuting students.

A light rail connection would be an attractive alternative to driving, reducing congestion in the core and allowing residents of Clayton Park and the Bedford Highway areas to bypass traffic and avoid hunting for a parking space. Free onward transfer to bus route #1 would increase the catchment area of this station to encompass the Carlton campus, the Victoria General Hospital, and the IWK Health Centre.

Dutch Village Station, located at the point where the light rail line intersects with itself, is the central hub of our proposal. The station is designed to allow for convenient cross-platform interchange in all directions, allowing Bedford or Clayton Park residents to reach either Downtown or the universities with maximum convenience.

This area surrounding the station is designated in the Centre Plan as a focal point for dense, mixed-use redevelopment. However, roads in this district are already heavily congested at rush hour, with poor access to downtown. With a new light rail station, the area could be developed as a major transit-oriented development (TOD) node, reducing reliance on cars, offering convenience to residents, invigorating the local economy of the Dutch Village Road/Joseph Howe Drive area, and sustaining the transit system by placing a large population within walking distance of the station.

The adjacent rail yard might eventually be relocated outside the city to provide more space for further transit-oriented development.

 

More concept station designs to come...